Kanaryjska kuchnia opiera się na naturalnych produktach uprawianych na wyspach. Często spotkać można również potrawy powstałe w wyniku wpływu kuchni kontynentalnej (Europa i Ameryka Płd.), Wiele potraw zawdzięcza swój smak wpływom arabskim.
Papas arrugadas (pomarszczone młode ziemniaki, gotowane w słonej wodzie) podawane z słynnymi sosami mojo picon(pikantny), mojo verde (zielony), mojo rojo (czerwony). Przepis ==> link | |
Paella (ryż z szafranem + dodatki) Marinera – z owocami morza, Arroz negro – czarny ryż (przysmak!!) Valenciana – owoce morza, groszek, Mixta – owoce morza, kiełbasa chorizo, kurczak, warzywa Verduras – z warzywami. | |
Gazpacho – chłodnik (łąc.caspo – drobne kawałeczki). Prawdopodobnie pochodzi od Maurów lub Rzymian. Składa się z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem kawałków chleba. Często zawiera pomidory. Przepis | |
Potajes – gęsta zupa. Potaje de berros – rzeżucha + ziemniaki Rancho canario – rosół z grubym makaronem + ziemniaki + ciecierzyca | |
Sancocho – (sancochar – podsmażany)gulasz rybny z ziemniakami | |
Tortilla – omlet + ziemniaki Podawana z dodatkami np. z cebulą, serem, mięsem, warzywami. W Meksyku – okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Przepis | |
Flan – deser, krem jajeczny Podawany na zimno, najczęściej o smaku karmelowym. Stworzony przez Rzymian (łąc. flado). We Francji znany jako Flaon w Niemczech Fladen. Przepis | |
Arroz con leche – ryż na mleku. Kremowa konsystencja. Gotowany z cytryną i wanilią. Przepis | |
Bienmesabe – (Bien-mi-Sabe czyli dobrze mi smakuje) - pudding z migdałów i żółtek z dodatkiem cynamonu. Pochodzi od Maurów (XV w.). Często podawany z lodami waniliowymi. Przepis (ang.) |
Gofio – przypieczone i zmielone zboże. Dodatek do wszystkiego. | Mojos – słynne kanaryjskie sosy. Idealny prezent. | Tapas – (tapa-wieczko)przekąski. Tapas wbite na wykałaczkę to Pinchos |
Tapas związane jest z zamiłowaniem Hiszpanów do dobrej kuchni i długich pogawędek ze znajomymi. Podczas tych spotkań dla zaostrzenia apetytu podaje się przekąski składające się z kromki chleba, na którą nakłada się owoce morza, wędliny, oliwki.
Skąd nazwa tapas? Opowieść I - król Alfonso XIII (1886-1941), podczas podróży do prowincji Kadyks, zatrzymał się w karczmie w Ventorrillo del Chato. Karczmarz podając mu kieliszek wina, przykrył go plasterkiem szynki, by chronić napój od kurzu. (hiszp. tapa – pokrywa, wieczko).
Opowieść II - króla Alfonso X "Mądry" (1221-1284), który zarządził, że wszystkie kastylijskie zajazdy powinny podawać do wina jedzenie, aby utrudnić upijanie się. Wypełniając królewski nakaz karczmarze przykrywali wino plasterkami żywności (wędliny, sery).
W Hiszpanii kolację spożywa się bardzo późno (po 21.00), dlatego w godzinach wieczornych pojawia się głód. Przekąski tapas pozwalają na krótko zaspokoić uczucie głodu oraz zaostrzyć apetyt przed kolacją. Ważna jest kolejność spożywania tapas. Najpierw podawane są najmniejsze z sosem np. cazuelitas. następnie trochę większe np. z wędlinami a na końcu z owocami morza.
Przekąski tapas nie można porównywać do Fast Food, bo są zdrowsze i wywodzą się z tradycji Hiszpanów do spożywania posiłków w dobrym towarzystwie i przy rozmowie (czyli w przeciwieństwie do Fast Food’ów spożywanie posiłków trwa jak najdłużej). Czyli tapas różni się od fast food’ów czasem spożywania i jakością składników.
Wśród młodzieży popularne są również kanapki Bocadillo (hiszp. kanapka), czyli dwie kromki chleba, przetarte pomidorem i polane olejem oraz przełożone wędlinami, szynką lub tuńczykiem lub kanapki Pa Amb Oli – (hiszp. chleb z oliwą z oliwek) lekko opiekane kromki chleba przełożone dodatkami (popularne na Majorce).